Logotyp

80 procent av villans energibehov

En genomsnittlig villa i Sverige förbrukar 25 000 kWh energi om året. Den största posten är uppvärmning som är 15 000 kWh, varmvattnet kräver 5 000 kWh och hushållselen lika mycket. Det här innebär att 80 procent av dina energikostnader är kopplade till värmesystemet. Visst är det bra med lågenergilampor och energisnåla vitvaror, allt i hemmet lämnar sitt bidrag till sänkt energiförbrukning, men ska du sänka dina kostnader rejält så finns den stora potentialen i värmesystemet.

Samtidigt måste du väga in vilka energislag det gäller. Har du oljeeldning så förlorar du stora pengar för varje dag du väntar på att byta till något annat. Men har du en äldre vedpanna och tycker att det börjar bli jobbigt, kan det bli en ekonomisk rysare att byta ut den mot en aldrig så effektiv värmepump. Värmepumpen drivs med el och den kan kosta betydligt mer än vad du idag betalar för ved. Här gäller det att tänka efter ett varv till. Hur mycket är det värt för dig att slippa vedhanteringen? Andra faktorer att väga in är om ditt hus ligger i ett fjärrvärmeområde med låga taxor. Om du inte gör den här beräkningen innan du byter uppvärmning, kan energikostnaden komma som en obehaglig överraskning.

Det finns med andra ord inga generella råd att ge om din framtida uppvärmning.Varje hus är unikt och kräver sina lösningar för ett bra resultat.