Logotyp

Bekvämt men beroendeframkallande

Fjärrvärme är lika bekvämt som direktverkande el.Värmen produceras i ett värmeverk och transporteras till ditt hus genom ett rör i gatan. En liten värmeväxlare ersätter den gamla pannan och frigör ett rum till annat. Fjärrvärme produceras idag i huvudsak av biobränslen och i de stora pannorna renas röken mycket effektivt. Det är bara solvärme som är mer miljövänligt.

Värmepump är ett populärt alternativ och beskrivs ofta som en metod att utvinna gratis solenergi ur berg, mark, sjöar och luft. Det är korrekt, men samtidigt kräver värmepumpen energi för att utföra sitt arbete. Alla värmepumpar, oavsett typ, drivs med el. Om du ersätter din oljepanna med en värmepump så sparar du pengar, men går du över från ved eller andra biobränslen så blir elräkningen avsevärt högre.

Nackdelen är att du blir beroende av ett energislag och när det gäller fjärrvärme, av en leverantör. Fundera på om du har möjlighet att bygga in flexibilitet även i den här typen av system, exempelvis genom att spetsa energibalansen med solpaneler.