Logotyp

Beprövat och bekvämt

Pellets har ökat kraftigt på senare år.Tekniken utvecklades på 1970-talet, men glömdes bort när oljepriserna gick ned. Nu har skenande oljepriser och den globala uppvärmningen gjort pellets högintressant igen.

Pellets tillverkas av restprodukter från skogsindustrin och består av trä, hop- pressat till små stavar. Pellets är egentligen ett sätt att förpacka trä så att det blir enkelt att transportera och enkelt att använda.

Pellets levereras i säckar eller med tankbilar och förvaras i ett pellets- förråd varifrån det automatiskt transporteras till brännaren med en tran- sportskruv. Det är nästan lika bekvämt som oljeeldning och den praktiska skillnaden är att du måste tömma pannan på aska några gånger om året.

Nyare oljepannor kan ibland utrustas med pelletsbrännare. Om det är möjligt, finns inget billigare och enklare sätt att gå över från olja till biobränsle. Men det krävs att pannan har rätt konstruktion, annars kan det bli problem.

Bästa resultatet får du genom att investera i ett samtrimmat system av panna, brännare, transportskruv och pelletsförråd. Det är också en fördel att komplettera anläggningen med en eller flera ackumulatortankar, vilket ger möjlighet att kombinera pellets med solpaneler. Mer om pelletsbrännare, pannor och ackumulatortankar