Logotyp

Vad ska jag välja?

Marknaden erbjuder många olika värmesystem.Vilka är förutsättningarna för just mitt hus? Ska jag modernisera eller installera ett helt nytt värmesystem och vad innebär detta rent praktiskt och inte minst ekonomiskt? Det är viktigt att man tänker efter ordentligt innan man bestämmer sig. Ett bra tips är att kontakta den kommunala energirådgivaren eller annan sakkunnig för att göra en checklista. Att prata med någon som har en liknande anläggning som du funderar på, är också ett bra råd.

Idag producerar de moderna anläggningarna värme till en lägre kostnad och är bättre för miljön.Alla kan vara överens om att en sparad kilowattimma, s. k. ”negawatt”, är det billigaste för din plånbok och det bästa för miljön. Där- för kan det vara viktigt att inte bara tänka på hur man ska producera värme utan också hur man kan slippa det.

En annan viktig fråga är vilket energislag jag ska välja. Om man jämför de olika energislagen så ser man att samtliga ökar i pris över tiden (se diagram). Det är endast skogsflis som håller en jämn nivå och solens strålar är gratis.